O wieków cukiernicy prześcigają się w wynajdowaniu kolejnych zaskakujących rodzajów słodyczy, które rozpieszczałyby nasze podniebienia: od rozmaitych ciast i tortów po landrynki i wymyślne pralinki. W ten ogrom wyboru i fantazji świetnie wpisują się przepyszne żelki, które należą do najbardziej szalonych przekąsek, zaskakując formą i smakiem.
Od czasu, gdy na świecie pojawił się pierwszy żelek, wszyscy oszaleli na jego punkcie. Rozmaite smaki i kształty wciąż inspirują cukierników a smakoszy zachęcają do słodkiego zajadania. W tekście wyjaśniamy czym charakteryzuje się współczesny żelek.
Narodziny żelka
Zanim skupimy się na nowoczesnych żelkach, zastanówmy się skąd właściwie wziął się pomysł na tego typu łakocie. Historia żelka sięga XIX wieku, kiedy cukiernicy wymyślili unikatowy przepis. Chodziło o połączenie cukru z żywicą jednego z gatunku drzew akacjowych, gumą arabską. Oczyszczoną żywicę podgrzewano z cukrem, po czym dodawano różne owoce i substancje smakowe. Dzisiejsza produkcja żelek jest bardziej zaawansowana i odpowiada rozmaitym potrzebom dietetycznym zróżnicowanych konsumentów.
Żelek współczesny
Pora przenieść się do czasów współczesnych i opowiedzieć sobie nieco więcej o zaskakującym i nowoczesnym wykorzystaniu niepozornego żelka. Idealna w swojej prostocie forma smakołyku sprawia, że jego zastosowanie jest znacznie szersze i wykracza poza spożywanie go jako samodzielnego, gotowego produktu. Otóż dzisiejsze żelki znalazły swoje zastosowanie w medycynie. Z tej racji, że dzieci uwielbiają kolorowe i fantazyjne żelki, niektóre koncerny farmaceutyczne właśnie w ich formie produkują witaminy.