W Polsce panuje obecnie moda na produkcję alkoholi w domowym zaciszu. Nic dziwnego, w końcu domowy trunek odznacza się wyjątkowym smakiem, aromatem oraz barwą. Oczywiście każdy alkohol własnej produkcji będzie trochę inny, odzwierciedlający smakowe preferencje twórcy, który może opracowywać własne receptury. Należy jednak pamiętać, że domowy wyrób bimbru, likierów czy whisky nie jest możliwy bez zastosowania odpowiednich drożdży gorzelniczych.
Zastosowanie drożdży gwarantuje potrzebną fermentację tzw. nastawu, a więc pierwotnego składnika alkoholi. Panuje przekonanie, że skoro tak wygląda proces, wystarczy kupić w sklepie zwykłe drożdże, dodać w trakcie przygotowania wybranego alkoholu i efekt końcowy będzie perfekcyjny. Otóż sprawa wygląda trochę inaczej i jest bardziej skomplikowana. Jeśli zależy nam na wysokiej jakości trunku, musimy decydować się na najlepsze składniki. Wyjątkowy smak pozwoli nam osiągnąć wyłącznie zastosowanie specjalnego rodzaju drożdży, tzw. drożdży gorzelniczych, które znajdziemy na stronie https://alembik.eu/94-drozdze-gorzelnicze-gorzelniane.
Drożdże ekonomiczne
Drożdże gorzelniane ekonomiczne to wbrew pozorom nie najtańsze produkty na rynku. Chodzi o drożdże, które są relatywnie tanie, a przy tym bardzo dobre jakościowo. W grupie tej popularne są T3 niebieskie, Spirit Ferm T3 oraz Samogon Turbo. Drożdże te oferują dobre rezultaty i jednocześnie pozwalają zaoszczędzić. Nie warto jednak kupować najtańszych drożdży, sprzedawanych w zwykłych torebkach strunowych, ponieważ zwyczajnie nie wiemy, jakiego rodzaju drożdże to są i jak długo będzie trwała fermentacja.
Drożdże przeznaczone do dużych nastawów
Jeżeli posiadamy dużej wielkości zbiorniki fermentacyjne np. 500-litrowe i chcemy w nich przeprowadzić jedną, dużą fermentację, należy użyć specjalnych rodzajów drożdży gorzelnianych. Chodzi o produkt, który nie przegrzewaja nastawu. Gdy nastaw osiąga zbyt wysoką temperaturę, drożdże umierają, a fermentacja nie dochodzi do skutku. Polecamy więc drożdże, jak Cobra 6, Spirit Ferm XXL.