Różne

Czarny superbohater, czyli jak otrzymuje się węgiel aktywny stosowany przy produkcji domowego alkoholu.

Amatorzy gorzelnicy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że trunki wytworzone w wyniku procesu destylacji muszą zostać w odpowiedni sposób oczyszczone. W przeciwnym razie, ich smak oraz zapach może daleko odbiegać od pożądanego. Do filtracji domowych alkoholi używa się węgla aktywowanego. Zalety tej substancji, czyli przede wszystkim właściwości adsorpcyjne, dostrzegł już Hipokrates, który zalecał posypywanie nią ran, aby uniknąć przykrego zapachu. Przemysłowa produkcja węgli aktywnych rozpoczęła się jednak dopiero w XX wieku. Dziś węgiel aktywny dostaniemy w każdym sklepie oferującym surowce do produkcji trunków, również w sieci np. na stronie https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-aktywowany-do-filtrowania-bimbru. Trzeba przyznać, że węgiel aktywny to jeden z najbardziej efektywnych adsorbentów.

Słów kilka o produkcji węgla aktywnego

Węgiel aktywny wytwarza się z rozmaitych materiałów organicznych, a więc: węgli kopalnych, drewna, torfu, ligniny, pestek owoców czy skorupy orzechów np. kokosowych. Od rodzaju zastosowanego surowca, zależą właściwości wyprodukowanego węgla aktywnego. Pierwszym etapem produkcji jest zawsze karbonizacja danego surowca i otrzymanie w ten sposób węgla. Następnie węgiel poddawany jest procesowi aktywacji. Chodzi o to, aby zwiększyć jego porowatą strukturę, ponieważ to od wielkości porów zależy skuteczność węgla, czyli jego zdolność do przyciągania różnych cząstek i cząsteczek. Aktywacja węgla następuje w wyniku obróbki gazami utleniającymi w wysokiej temperaturze. Do stosowanych gazów utleniających należy para wodna, tlenki węgla oraz tlen. W wyniku działania gazów nie tylko rosną istniejące już pory, ale również pojawiają się zupełnie nowe.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *